Algemeen


Cultuur
De Afghaanse cultuur bestaat al meer dan twee millennia en gaat in ieder geval terug tot de tijd van de Achaemeniden rond 500 v. Chr. Het is vooral een nomadische en tribale samenleving, met in verschillende regio’s van het land een eigen traditie, als gevolg van het multiculturele en multilinguale karakter van de natie. In de zuidelijke en oostelijke regio, maar ook in West-Pakistan dat in het verleden deel uitmaakte van Afghanistan, leven de mensen volgens de Pashtun-cultuur door het volgen van Pashtunwali, een oude manier van leven die nog steeds bewaard is gebleven. De rest van het land is cultureel Perzisch en Turks. Sommige niet-Pashtuns die wonen in de nabijheid van de Pashtuns hebben de Pashtunwali aangenomen, terwijl sommige Pashtuns de Perzische cultuur hebben overgenomen. Miljoenen Afghanen die in Pakistan en Iran leven zijn in de afgelopen 30 jaar beïnvloed door de culturen van de naburige landen.


Boek nu een reis

Etniciteit

Afghanistan (Pasjtoe / Dari: افغانستان, Afganistan), officieel de Islamitische Republiek Afghanistan, is een land in Centraal-Azië. Het land heeft een bevolking van ongeveer 31 miljoen mensen, die wonen op een grondgebied van ruim 652.000 km². Het land wordt begrensd door Pakistan in het zuiden en oosten, Iran in het westen, Turkmenistan, Oezbekistan en Tadzjikistan in het noorden en China in het verre noordoosten.

De naam Afghanistan betekent letterlijk Land van de Afghanen. De Pathanen begonnen de benaming Afghaan voor zichzelf te gebruiken vanaf de islamitische periode. Volgens W.K. Frazier Tyler, M.C. Gillet en andere geleerden , “Het woord Afghaan komt voor het eerst in de geschiedenis voor in de Hudud-al-Alam in 982” Het laatste deel van de naam Afghanistan stamt af van het Perzische woord stān (staat of land). De Engelse benaming Afghanland dat in verschillende verdragen tussen Kadjaren en Engeland voorkomt over de landen bewoond door Pathaanse stammen (modern Zuidoost Afghanistan) tussen Perzië en Brits-Indië werd door de Afghanen overgenomen en werd Afghanistan.

Vanaf de 18e eeuw, toen Ahmad Shah Durrani een regering vormde op basis van het Pashtunwali, werd Afghanistan bij zijn huidige naam genoemd; Afghanistan werd internationaal als officiële naam erkend tijdens de heerschappij van Abdoer Rahman Khan. Vóór de 18e eeuw werd Afghanistan aangeduid als Khorasan en nog vroeger als Aryana (ook wel gespeld als Ariana).

Geografie
Afghanistan vormt het noordoostelijk deel van het Hoogland van Iran. Het land heeft vele steil hellende bergen en uitlopers van het Hindoekoesj-hooggebergte, (met toppen hoger dan 7300 m) in het centrum van het land. De hoogste berg is de Noshaq (7492 m). Er zijn echter, binnen de bergwaaiers en op hun randen, vele vruchtbare valleien en vlaktes. In het zuiden, en in het bijzonder in het zuidwesten, zijn grote woestijnen in het Helmendbekken, waaronder de gebieden van Seistan en Registan. In het noorden, tussen de centrale bergketens en de rivier Amu Darja liggen de hooglanden van Badachsjan, Afghaans Turkestan, de vlakte van Amu Darja, en de rijke vallei van Hari Rud (Arius) in de noordwestenhoek van het land (het hart van het oude Ariana). In het midden van het land ligt het nationaal park Band-e Amir.

Oppervlakte: 652.864 km².
Hoofdstad: Kabul (2,9 miljoen inwoners – 2005)

Godsdienst
Bijna alle (meer dan 99%) inwoners zijn moslim. De grote meerderheid (80 tot 85%) is soenniet, een minderheid (15 tot 19%, meer dan twee miljoen en hoofdzakelijk Hazara) sjiiet. 1% hangt een andere godsdienst aan.

Bezienswaardigheden


Boeddha’s van Bamyan
Nationaal park Band-e Amir
Blauwe moskee van Mazar-i-Sharif
Vrijdagmoskee van Herat
Afghaans Nationaal Museum
Minaret en archeologische ruïnes van Jam
Bagh-e Babur

gerechten

Elk land heeft zijn eigen keuken, en om u een voorproefje te geven hebben wij een van de lekkerste recepten gekozen die u kunt proberen.

Afghaanse bolani met prei

Bread_of_Afghanistan_in_2010Ingrediënten:
600 gr meel
200 ml lauwwarm water
1 tl zout
1 el olijfolie

vulling:
2 grote preien
2 el olijfolie
beetje zout
beetje peper
1tl chilivlokken
extra olie om in te bakken.

Bereidingswijze:

Meng meel met zout, voeg de olie toe en kneed tot een deeg terwijl je de water beetje voor beetje toevoegt. Je zult moeten blijven kneden tot je een zacht en elastische deeg die niet plakt. Is je deeg te nat? voeg dan een beetje extra bloem toe. Als je deeg te hard is dan voeg je een beetje extra water toe. Laat het deeg in een ingevette kom rusten en begin aan de vulling.

Haal de harde bovenste groene gedeelte van de prei weg, niet al het groen maar alleen de harde bovenkant. Was de prei goed en snijd vervolgens in dunne ringen.
Verwarm de olie en voeg de preiringen toe, voeg ook zout, peper en chili toe. Bak de prei zo’n 10 minuten, de vulling moet niet té vochtig zijn namelijk en de prei wil je zo zacht mogelijk hebben.

Verdeel het deeg in 8 tot 12 bollen en rol deze uit tot 1cm dikte. Verdeel de vulling over de helft van je lapje deeg en vouw deze vervolgens dubbel, je hebt nu een halve cirkel. Druk de uiteinden stevig tegen elkaar, je kan daar ook een vorm voor gebruiken.

Bakken:
Verwarm 1cm hoge laag olie in een steelpan en bak de bolan’s goudbruin. De bolani’s hebben per zijde maximaal een minuut nodig. De olie moet daarvoor wel goed heet zijn, je wilt een sissend geluid horen. Voor de bolani’s op de foto heb ik maar een dun laagje olie gebruikt, in verband met de ramadan wilde ik niet al te vette eten tot me nemen. Máár ze zijn lekkerder als je ze in ruim olie bakt. De volgende keer maak ik een betere foto, beloofd.

Reizen


Vliegduur

Afstand (Amsterdam – Kabul): 5.366 km
Vliegduur: circa 8 uur en 30 minuten

Reisdocumenten en visa

U moet altijd een geldig reisdocument bij u hebben als u reist binnen het Schengengebied. U valt namelijk onder de vreemdelingenwetgeving van het land waar u in verblijft of doorheen reist. U moet zich daarom kunnen legitimeren en over een geldig reisdocument beschikken.

Reis tips

  1. Denk er aan om op tijd te pinnen.
  2. Betaal zo veel mogelijk met een creditcard. Als dit mogelijk is.
  3. Huur een geldkluis bij de receptie van het hotel of de camping.
  4. Kijk goed naar uw reisverzekering.
  5. Kijk of u een omboekingsverzekering kunt afsluiten.

Boek nu een reis

Weer


Het klimaat van Afghanistan

Afghanistan is een land gelegen in het zuiden van Azië. Het land beslaat deels het Iraans Plateau, ook wel Hoogland van Iran genoemd. Het feit dat grote delen van het land bestaat uit bergen en hoogvlaktes zorgt ervoor dat er grote contrasten zijn binnen temperaturen en weerbeeld. Zo heet als de zomers kunnen zijn, zo koud kan het in de wintermaanden zijn. Behalve de hoogteverschillen ligt dit ook aan de afstand tot de zee, waardoor er vrijwel geen afkoelend effect plaatsvindt in de zomer en de kou in de winter minder getemperd wordt. De zuidwestelijk helft van Afghanistan heeft een combinatie van een warm woestijnklimaat en een warm steppeklimaat, de noordoostelijke helft gaat over in een koud woestijnklimaat en een koud steppeklimaat. De klimaattypes zijn Bwh, Bwk, Bsh en Bsk volgens de Köppen klimaatclassificatie.

Huidige weer

Hete zomers
De zomermaanden in Afghanistan kenmerkt zich in heel het land door hete, droge dagen. In de maanden juni, juli en augustus koelt het ook ‘s nachts niet ver af. De gemiddelde nachttemperatuur in de lager gelegen gebieden ligt tussen de 22 en 28 graden Celsius, boven een hoogte van drieduizend meter kan het ‘s nachts verder afkoelen. Het zuidwesten van Afghanistan wordt in de zomer regelmatig geteisterd door hete winden, die snelheden tot ruim honderdvijftig kilometer per uur kunnen halen en vaak veel stof meevoeren uit Iran. Deze wind wordt Seistan of “120-dagen wind” genoemd.
In Afghanistan zijn maximumtemperaturen tussen de 36 en 43 graden normaal in de heetste maand juli. Vanaf augustus begint het langzaam iets minder heet te worden, waarna in oktober de omslag plaatsvindt naar het koelere en nattere winterseizoen.

Weinig neerslag
Binnen Afghanistan zijn de jaarlijkse neerslaghoeveelheden vrij beperkt. De meeste regen valt in de winter, in het noorden zie je een kleine stijging in de hoeveelheid neerslag in de periode maart-april. Hoofdstad Kabul telt nog geen 350 millimeter neerslag per jaar, Kandahar zit met 198 millimeter op jaarbasis nog een stuk lager en de droogste gebieden van Afghanistan, vooral te vinden in net uiterste zuidwesten aan de grens met Iran is nog droger: Zaranj haalt gemiddeld de vijftig millimeter per jaar niet eens en sommige jaren blijven de regenmeters zelfs onder de twintig millimeter steken.

Foto's


Taal

Begroetingen

NL

Hallo/hoi

AF
Saalam
NL

Goedendag

AF
Roez be geyr
NL

Goedemorgen

AF
Sobh be geyr
NL

Goedenavond

AF
Aasr be geyr
NL

Goedenacht

AF
Shaab be geyr
NL

Welkom

AF
Gosh amaadied

Een gesprek voeren

NL

Ja

AF
Baale, Are
NL

Nee

AF
Geyr, Naa
NL

Alstublieft

AF
Befaarmayeed
NL

Bedankt

AF
Taashaakkor
NL

Graag gedaan

AF
Gahesh miekonaam
NL

Hoe gaat het?

AF
Chetori?
NL

Goed, dank u

AF
Goebaam, mersi
NL

Het gaat wel

AF
Baad niestaam
NL

Het gaat niet zo goed

AF
Geyli goeb niestaam

Afscheid nemen

NL

Tot ziens

AF
Goda hafez
NL

Vaarwel

AF
Djodayee
NL

Tot straks

AF
Ta baad
NL

Dag

AF
Goda hafez

Kijk voor meer vertalingen op: Google vertalen

 

Hoofdstad Kabul

500_Afghanis_closeup_-_06092008

Munteenheid Afghaanse Afghani

Staatshoofd Ashraf Ghani
Ashraf Ghani Ahmadzai July 2014Ashraf_Ghani_Ahmadzai_July_2014_(cropped)
Ambtstermijn vanaf 29 september 2014
Voorganger Hamid Karzai
Geboren 12 februari 1949
Geboorteplaats Logar, Afghanistan
Partner Rula Ghani
Politieke partij Onafhankelijk
Vicepresident Abdul Rashid Dostum

Volkslied Melli Tarana

Originele tekst
دا وطن افغانستان دی دا عزت د هر افغان دی
کور د سولی کور د توری هر بچی یی قهرمان دی
دا وطن د ټولو کور دی د بلوچو د ازبکو
د پښتون او هزاره وو، د ترکمنو د تاجکو
ورسره عرب، گوجر دی پامیریان، نورستانیان
براهوی دی، قزلباش دی هم ایماق، هم پشه ییان
دا هیواد به تل ځلیږی لکه لمر پرشنه آسمان
په سینه کی د آسیا به لکه زړه وی جاویدان
نوم د حق مودی رهبر وایو الله اکبر وایو الله اکبر

Transcriptie
Dā watan afghānistan dai, dā ezzat de har afghān dai
Kor de soli kor de toeri, har bachai ye qahraman dai
Dā watan di tolo kor dai, de balocho, de uzbako
De pashtun aw hazarawo, de turkmano de tajeko
Warsara arab, gojar di pāmiriān, noristāniān
Barāhawi di, qizilbāsh di ham aimaq, ham pasha’iyān
Dā hiwād ba tal zaligi laka lemar pa eshna āsman
Pa sina ki de āsiā ba laka zera wi jāwidān
Num de haq mo dai rahbar, wayo Allaho Akbar (3x)

Nederlandse vertaling
Dit land is Afghanistan, het is de trots van iedere Afghaan
Het land van vrede, het land van het zwaard, in ieder kind schuilt een held.
Dit is het land van alle volken – van Beloetsjien, van Oezbeken
Pashtuns en Hazara’s, van Turkmenen en Tadzjieken
Arabieren, Gojaren, de bewoners van het Pamirgebergte en Nuristani
Barahawi, Qizilbash, daarnaast Aimaq en Pasha’i
Dit land zal voor altijd stralen, zoals de zon aan de hemel
In de borstkas van Azië, zal het er altijd als het hart blijven
Wij zullen die ene God volgen, wij zeggen: God is groot! (3x)