Algemeen


Cultuur
Hoewel algemeen beschouwd als verschillend van de Europese cultuur moet de Amerikaanse cultuur beschouwd worden als behorende tot de westerse beschaving, net als de dominante culturen van andere immigratielanden als Canada, Australië en Nieuw-Zeeland.

Het culturele erfgoed van de verschillende groepen kolonisten is gewoonlijk nog overduidelijk te herkennen in datgene wat Europeanen en Latijns-Amerikanen nu als “typisch Amerikaans” of “Anglo-Amerikaans” herkennen, al is het wel gemuteerd. Dit blijkt bijvoorbeeld uit de vele vormen van het christendom die in de Verenigde Staten worden beleden: de theologische grondslagen zijn vaak herkenbaar Engels, maar met de Kerk van Engeland hebben weinig van deze genootschappen nog een band.

De Afro-Amerikaanse cultuur heeft vooral in de muziek en amusement haar stempel gedrukt op het Amerikaanse erfgoed. De culturele indrukken die de oorspronkelijke bewoners, de indianen, hebben achtergelaten zijn te verwaarlozen. Alleen in topografische namen komen veel Indiaanse woorden voor.

Geografie
Alaska is de grootste staat (1.700.578 km²), en Rhode Island de kleinste (4003 km²). Californië heeft de grootste bevolking (33.871.648 in 2000), terwijl Wyoming de minste inwoners heeft (493.782 in 2000). In de late 20e eeuw ervoeren Nevada, Arizona, Florida, Colorado, Utah, Georgia en Texas het snelste tempo van bevolkingstoename. West Virginia, North Dakota en het District of Columbia hadden in die periode daarentegen te maken met bevolkingsdalingen. De staten van de Verenigde Staten hebben ook bijnamen, die men meestal op de nummerplaten van auto’s kan vinden.

Religie
Al sinds het Eerste Amendement in 1791 van de Amerikaanse Grondwet worden godsdienstvrijheid en de scheiding van kerk en staat gegarandeerd, waarmee vooral beoogd werd een staatskerk onmogelijk te maken. De invloed van godsdienst in de politiek is echter veel groter dan tegenwoordig in veel West-Europese landen. De meerderheid van de Amerikanen is christen.[9] Het percentage gelovigen in de de Verenigde Staten is veel hoger dan men in vergelijking met landen met een vergelijkbare welvaart, zoals in Europa, zou verwachten.

Binnen het christendom voert het protestantisme de boventoon; ongeveer 55% van alle Amerikanen is protestants. Dat komt neer op zo’n 165 miljoen protestanten (census 2005). Dit kan verklaren waarom sinds de onafhankelijkheid in 1776 nog maar één katholieke president is geweest: John F. Kennedy. Binnen het Amerikaanse protestantisme zijn er vele verschillende stromingen verdeeld over talloze kerkgemeenschappen, wat een belangrijk verschil is met het katholieke volksdeel.
Boek nu een reis

Bezienswaardigheden

Het Capitool

Het Capitool in de Amerikaanse hoofdstad Washington D.C. is de zetel van de volksvertegenwoordiging van de Verenigde Staten, de wetgevende macht in de trias politica.

Graceland – Memphis, Tennessee

Graceland is het meest bezochte woonhuis-museum in de VS, na het Witte Huis. Graceland werd op 7 november 1991 geregistreerd in the National Register of Historic Places. Ook werd het op 27 maart 2006 een National Historic Landmark.

Mount Rushmore – Keystone, South Dakota

Mount Rushmore (volledig: Mount Rushmore National Memorial) is een Amerikaans nationaal monument, gelegen in de Black Hills nabij Keystone, South Dakota. Het toont 18 meter hoge, uit graniet gehakte portretten van vier Amerikaanse presidenten: George Washington, Thomas Jefferson, Theodore Roosevelt en Abraham Lincoln. Het monument herdenkt de geboorte, groei en ontwikkeling van de Verenigde Staten. De oppervlakte bedraagt zo’n 5 km².

National Civil Rights Museum – Memphis, Tennessee

Na de moord op King bleef het motel geopend tot in 1982. Een stichting die zich beijverde voor zijn nagedachtenis, de Martin Luther King Jr. Memorial Foundation kocht het gebouw in december van dat jaar op een veiling. In 1987 begon de verbouwing tot het museum en in september 1991 werd het geopend voor publiek.

Grand Canyon – Williams, Arizona

De Grand Canyon is een zeer brede en diepe kloof in het noorden van de Amerikaanse staat Arizona. In de loop van miljoenen jaren heeft het water van de Colorado deze kloof in het landschap doen ontstaan. Deze extreme erosie werd mogelijk doordat het gebied waarin de kloof ligt steeds verder omhoog rees.

Het Vrijheidsbeeld & Ellis Island – New York, New York

Het Vrijheidsbeeld (Engels: Statue of Liberty) is een standbeeld in de New York Bay. Het beeld staat symbool voor de vrijheid, een van de kernwaarden van de Verenigde Staten, en geldt bovendien als een teken van verwelkoming van iedereen: terugkerende Amerikanen, gasten en immigranten.

Boek nu een reis

Reizen

Vliegduur
circa 11 uur

Reisdocumenten en Visa
Voor al uw reizen naar het buitenland heeft u een geldig reisdocument nodig. Daarnaast heeft u voor bepaalde landen ook een visum nodig. Meer informatie over reisdocumenten en visa kunt u krijgen bij de ambassade van de Verenigde Staten in Den Haag. Vraag na welke documenten u nodig heeft en aan welke eisen deze moeten voldoen.

Reis tips
Een aantal handige reistips

 1. Denk er aan om op tijd te pinnen.
 2. Betaal zo veel mogelijk met een creditcard. Als dit mogelijk is.
 3. Huur een geldkluis bij de receptie van het hotel of de camping.
 4. Kijk goed naar uw reisverzekering.
 5. Kijk of u een omboekingsverzekering kunt afsluiten.

Criminaliteit
Sommige delen van grote steden zijn onveilig. Vraag bij uw hotel om informatie. Blijf op hoofdwegen en goed verlichte parkeerplaatsen. Informeer voordat u een hotel gaat boeken of het hotel in een veilige buurt ligt.
Boek nu een reis

Weer


Het klimaat van Amerika
De Verenigde Staten is een zeer groot land met niet alleen heel veel verschillende staten, maar ook een groot aantal verschillende klimaatsystemen. De klimaten in Amerika lopen uiteen van een koud toendraklimaat tot een tropisch regenwoudklimaat en vrijwel elke variant die er bestaat zit er wel tussen in. Ook wat betreft temperaturen en neerslag zijn er erg grote verschillen. Het noordwesten is nat, het zuidoosten redelijk nat en het centrale deel van Amerika is juist erg droog.
Omdat het land zo groot is hebben we ervoor gekozen om de informatie per staat weer te geven en voor een aantal steden en streken specifieke klimaatinformatie te plaatsen.

Huidige weer

20°C
Washington DC.
United States
Sun
31°C
Mon
26°C
Tue
30°C

Tornado’s
Wervelwinden ofwel tornado’s komen in Amerika relatief veel voor. Het gebied dat het meeste geteisterd wordt door dit natuurverschijnsel is het centrale deel van de Verenigde Staten (Texas, Oklahoma, Kansas, Iowa, Nebraska) dat ten oosten van de Rocky Mountains ligt. Per jaar is het in dit gebied ongeveer duizend keer raak en slaan tornado’s verwoestend toe.

Orkanen

Vrijwel de gehele oostkust en het zuidoosten heeft kans om door orkanen (hurricanes) getroffen te worden. De meeste activiteit wordt vooral gemeten in Florida, South Carolina, North Carolina en Louisiana. Het orkaanseizoen duurt vanaf juni tot en met november en per jaar worden er in het Caribisch gebied zo’n 5 tot 10 orkanen, die soms desastreuze gevolgen kunnen hebben. Omdat orkanen zich dagen van te voren aankondigen en het pad dat de orkaan volgt vaak redelijk goed te voorspellen is kunnen er vrijwel altijd op tijd maatregelen genomen worden van het dichttimmeren van ramen tot indien nodig evacuaties van inwoners en toeristen.
Boek nu een reis

Foto's


Boek nu een reis

Taal


Amerikaans-Engels is de naam voor de varianten van de Engelse taal die gesproken worden in de Verenigde Staten van Amerika en bij uitbreiding in Canada. Dit artikel behandelt met name de taal van de VS, al worden de Canadese varianten er waar nodig in betrokken.

Begroetingen

NL

Hallo/hoi

EN
Hi
NL

Goedendag

EN
good day
NL

Goedemorgen

EN
Good morning
NL

Goedenavond

EN
Good evening
NL

Goedenacht

EN
Good night
NL

Welkom

EN
Welcome

Een gesprek voeren

NL

Ja

EN
Yes
NL

Nee

EN
No
NL

Alstublieft

EN
Please
NL

Bedankt

EN
Thanks
NL

Graag gedaan

EN
You’re welcome
NL

Hoe gaat het?

EN
How are you?
NL

Goed, dank u

EN
I’m well, thank you.
NL

Het gaat wel

EN
Fine, thank you
NL

Het gaat niet zo goed

EN
It is not going so well

Afscheid nemen

NL

Tot ziens

EN
Bye
NL

Tot straks

EN
See you later

Kijk voor meer vertalingen op: Google vertalen

Boek nu een reis

Weetjes

 • Taal

  Engels

 • Hoofdstad

  Washington D.C.

 • Oppervlakte

  9.826.675 km²

 • Inwoners

  318.892.103

 • Volkslied

  The Star-Spangled Banner

 • Munteenheid

  Dollar (USD)

Boek nu een reis