Algemeen


Cultuur

De 19e eeuw zag de politieke eenwording van Duitsland, maar ook een groei van wetenschappelijke en culturele uitingen. Rond 1900 was Duitsland een van de meest vooraanstaande landen op die gebieden. Daarvan getuigden in de volgende jaren onder meer de vele Nobelprijzen voor Duitsers, bijvoorbeeld voor Wilhelm Conrad Röntgen (natuurkunde, 1901), Emil von Behring (geneeskunde, 1901) en de historicus Theodor Mommsen (literatuur, 1902). Veel moderne uitvindingen hebben meer dan één uitvinder; belangrijk voor de ontwikkeling van de auto waren Carl Benz en Gottlieb Daimler, voor de tv Paul Nipkow en Karl Ferdinand Braun en voor de telefoon Philipp Reis.

Het isolement tijdens de Eerste Wereldoorlog, de emigratie vanwege het nationaalsocialisme sinds 1933 en de onzekere situatie na 1945 waren grote tegenslagen voor de Duitse cultuur en wetenschap. De gevolgen zijn gedeeltelijk nog steeds te voelen. Ondanks brain-drain naar de VS is de Duitse bijdrage aan cultuur en wetenschap van de wereld wel nog groot.

De Duitse gezondheidszorg is een van de meest geavanceerde in de wereld, hetgeen tot uiting komt in de zeer lage kindersterfte, hoge levensverwachting en het hoge percentage van succesvolle operaties.

Geografie
Duitsland ligt in de westelijke helft van Centraal-Europa, in het noorden grenzend aan de Oostzee, de Noordzee en Denemarken, in het oosten aan Polen en Tsjechië, in het zuiden aan Oostenrijk en Zwitserland en in het westen aan Frankrijk, Luxemburg, België en Nederland. Oude beschrijvingen noemen Duitsland het land tussen de zee en de Alpen.
Het land kan in drie belangrijke geografische gebieden worden verdeeld: de Duitse Laagvlakte in het noorden, de centrale Duitse middengebergten, en in het zuiden, de Alpen. Het klimaat is gematigd, al is er wel aanzienlijke variatie. Bijna twee derde van de bossen van het land bestaat uit naaldbomen, de rest is hoofdzakelijk beukenbos.
Duitsland heeft tamelijk weinig bodemschatten. De landbouwgrond is meestal erg vruchtbaar.
Op het Duitse grondgebied liggen 16 deelstaten, in het Duits officieel Länder (enkelvoud Land, vaak in de vorm Bundesländer) geheten. Ze hebben vele bevoegdheden en ook medezeggenschap op het federaal niveau.

Religie
Ongeveer 30 procent (24,8 miljoen)[9] van de bevolking is lid van de Evangelische Kerk in Duitsland (31-12-2007). Dit verbond van kerken is vooral luthers en deels gereformeerd (calvinistisch en zwingliaans). Zij wonen vooral in het noorden. Ongeveer even veel mensen in Duitsland zijn katholiek. Verder zijn er nog ongeveer 2 procent orthodoxe christenen. Bij elkaar zijn er 63 procent christenen[10] in Duitsland. Cijfers over de kerkgang laten zien dat 4,2 procent van de bevolking ‘s zondags een katholieke kerk en 1,2 procent een EKD-kerk bezoekt (in 2007). Er is een kleine joodse minderheid van 0,2 procent (meestal recente immigranten uit Oost-Europa en Rusland). 3,8% is moslim.

Meer dan de helft van de bevolking in het gebied van de voormalige DDR en in de noordelijke deelstaat Hamburg hangt geen godsdienst aan.
De katholieke en evangelische kerken en de synagogen worden gefinancierd door een bijzondere kerkbelasting op basis van de inkomstenbelasting. Daaraan is alleen door uittreden uit de kerkgemeenschap te ontkomen. Veel kerken kampen met groot verlies van leden en daardoor financiële problemen.

Bezienswaardigheden

Berlijnse Muur

Onder de Berlijnse Muur verstaat men een tot 100 meter brede constructie van opeenvolgende obstakels die van 13 augustus 1961 tot 9 november 1989 West- en Oost-Berlijn van elkaar scheidde.

Slot Neuschwanstein

Neuschwanstein in Beieren is een kasteel in het dorp Hohenschwangau in de gemeente Schwangau bij Füssen in de Allgäu, gebouwd in de tweede helft van de 19e eeuw in opdracht van koning Ludwig of Lodewijk II van Beieren.

Dom van Keulen

De dom van Keulen is een gotische kathedraal in het centrum van de Duitse stad Keulen. Het is de hoofdkerk van het aartsbisdom Keulen. Daarnaast is het de grootste kathedraal in Duitsland en tevens een van de grootste in heel Europa.

Rijksdaggebouw

Het Rijksdaggebouw, is het Duitse parlementsgebouw in de hoofdstad Berlijn aan het Platz der Republik. Het gebouw dateert van 1894. Tot 1933 zetelde hier de Rijksdag, een voorganger van het huidige parlement, de Bondsdag.

Zugspitze

De Zugspitze is met 2962 meter hoogte de hoogste berg van Duitsland en ligt in Zuid-Beieren, op de grens tussen Duitsland en Oostenrijk.

Europa-Park

Europa-Park is het grootste attractiepark van Duitsland. Het park bevindt zich in Rust, ongeveer 35 kilometer ten noorden van Freiburg en ongeveer 50 km ten zuiden van Straatsburg Europa-Park is na …

Reizen


Vliegduur
circa 3 uur en 10 minuten

Reisdocumenten en Visa
Voor al uw reizen naar het buitenland heeft u een geldig reisdocument nodig. Daarnaast heeft u voor bepaalde landen ook een visum nodig. Meer informatie over reisdocumenten en visa kunt u krijgen bij de ambassade van de Verenigde Staten in Den Haag. Vraag na welke documenten u nodig heeft en aan welke eisen deze moeten voldoen.

Reis tips
Een aantal handige reistips

 1. Denk er aan om op tijd te pinnen.
 2. Betaal zo veel mogelijk met een creditcard. Als dit mogelijk is.
 3. Huur een geldkluis bij de receptie van het hotel of de camping.
 4. Kijk goed naar uw reisverzekering.
 5. Kijk of u een omboekingsverzekering kunt afsluiten.

Criminaliteit
Sommige delen van grote steden zijn onveilig. Vraag bij uw hotel om informatie. Blijf op hoofdwegen en goed verlichte parkeerplaatsen. Informeer voordat u een hotel gaat boeken of het hotel in een veilige buurt ligt.

Weer


Het klimaat van Duitsland
Duitsland kent volgens het Köppen-systeem een gematigd zeeklimaat (types Cfb) met relatief milde winters, geen extreem hete zomers en neerslag gedurende het hele jaar.
Vanwege de diverse berg en heuvelgebieden vind je in Duitsland toch nog redelijk wat variatie in het weer. Binnen een straal van honderd kilometer kun je te maken hebben met grote verschillen in temperatuur en weerbeeld, zeker als er een hoger gelegen zone tussen ligt. Dat het naar het zuiden toe warmer wordt is in Duitsland ook niet gegarandeerd. De langjarige gemiddelde temperaturen tonen aan dat het noordwesten in de zomermaanden inderdaad koeler is dan de rest van Duitsland, echter in de wintermaanden is het precies andersom. Omdat de meeste kou dan uit noordelijke en oostelijke richting komt en het noordwesten en het westen van het land positieve invloed hebben van de Noordzee wat betreft de temperatuur lijkt het erop dat hoe verder je van Nederland af Duitsland ingaat, hoe kouder het wordt. Dit is vooral merkbaar in hoger gelegen gebieden zoals het Thüringer Wald, het Beierse Woud, het Zwarte Woud, Sauerland en de Beierse Alpen.

Huidige weer

8°C
Berlin
Germany
Sun
20°C
Mon
18°C
Tue
17°C

Warme zomermaanden
Gemiddeld zijn de zomers in Duitsland iets warmer dan in Nederland en is ook de kans op tropisch weer of een hittegolf iets groter. Toch kan het ook bij onze Oosterburen wekenlang een kwakkelzomer zijn met redelijk veel neerslag, weinig zon en relatief lage temperaturen. Wie een zonvakantie naar Duitsland boekt zal daar altijd rekening mee moeten houden. Het is echter ook zeer goed mogelijk dat je twee weken lang zonnig weer hebt met zomerse of tropische temperaturen. Dit gebeurt vooral als er een krachtig hogedrukgebied boven Duitsland of iets ten noorden van Duitsland ligt. Storingen hebben dan bijna geen kans en vanuit het oosten wordt er dan hoofdzakelijk warme lucht aangevoerd.
Wie bang is voor orkanen, windhozen of andere extreme weersverschijnselen hoeft in Duitsland niet veel te vrezen. Regen en onweer kunnen wel heftig zijn, zeker na een periode van zeer warm en klam weer.

Wintersport Duitsland
In de wintermaanden kun je op diverse plekken in Duitsland aan wintersport doen. Omdat de hoogtes van de bergen hier niet zo hoog zijn als in buurlanden Oostenrijk en Zwitserland is de sneeuwzekerheid in Duitsland minder. Uitzondering vormt het uiterste zuiden van Beieren, waar de Alpen beginnen en er op hoogtes tot bijna drieduizend meter uitstekende skigebieden te vinden zijn. Een zeer bekende wintersportplaats in dit gebied is het bijna tegen Zwitserland aan gelegen Garmisch-Partenkirchen waar op Nieuwjaarsdag het traditionele schansspringen door miljoenen televisiekijkers gevolgd wordt.
Nederlanders zijn ook vooral te vinden in Sauerland en dan met name in plaatsen als Winterberg en Willingen. De belangrijkste reden dat hier veel landgenoten te vinden zijn is de korte afstand tot Nederland. Binnen enkele uren sta je op de latten, mits er sneeuw ligt uiteraard. Wintersport in Duitsland is daarom ideaal als je slechts twee of drie dagen weg kunt.

Neerslag
De meeste neerslag valt in Duitsland gedurende de zomer. In de wintermaanden is de kans groot dat de neerslag in de vorm van sneeuw valt, vooral in gebieden die boven de vijfhonderd meter liggen. De regen kan in een buiig karakter vallen, maar dagen met lange periodes regenval behoren zeker tot de mogelijkheden.
Per jaar valt er in Duitsland zo’n 400 tot ruim 2400 millimeter regen. Het gemiddelde ligt zo rond de achthonderd tot negenhonderd millimeter, waarmee het land iets natter is dan Nederland. De regio’s Baden-Württemberg en Bayern zijn het natste. Weerstation Balderschwang krijgt de meeste neerslag op jaarbasis te verwerken: gemiddeld 2450 millimeter.
De droogste regio’s van Duitsland zijn Thüringen, Sachsen-Anhalt en Brandenburg. Dit gebied wordt aan de noordkant begrenst door Berlijn en aan de zuidkant door het Thüringer Wald. Weerstation Atzendorf (Marbeschacht) is met gemiddeld 399,2 mm neerslag gemiddeld per jaar het droogste plekje van Duitsland.

Foto's

Taal

Begroetingen

Hallo Hallo
Hoi Tag
Goedendag Guten Tag
Goedemorgen Guten Morgen
Goedenavond Guten Abend
Goedenacht Gute Nacht
Welkom willkommen
Hoe heet je? Wie heißt du?
Ik heet… Ich heiße…
Aangenaam kennis te maken Angenehm Sie kennen zu lernen

Een gesprek voeren

ja ja
nee nein
alstublieft bitte
bedankt Danke
graag gedaan Gern geschehen
Hoe gaat het? Wie geht es?
Goed, dank u Es geht mir gut, danke
Het gaat wel
Het gaat niet zo goed Es geht mir leider nicht so gut
praten reden
spreken sprechen
zeggen sagen
vertellen erzahlen
horen hören
luisteren hören

Afscheid nemen

Tot ziens. Auf Wiedersehen!
Dag. Tschüss.
Vaarwel. Lebt wohl.
Goede reis! Gute Reise!
Prettige dag verder! Schönen Tag noch!
Tot dan. Bis dann.
Tot straks. Bis gleich.
Tot snel. Bis bald
Tot later. Bis später.
Tot morgen. Bis morgen.
Tot volgende week. Bis nächste Woche.
Tot volgende maand. Bis nächsten Monat.
Tot volgend jaar. Bis nächstes Jahr.
Ik hoop dat we elkaar ooit weer zien. Ich hoffe, wir sehen uns jemals wieder.
Het was leuk je gekend te hebben. Es war schön Dich kennengelernt zu haben.
Ik wens je het beste voor je verdere leven. Ich wünsche Dir alles gute für Dein weiteres Leben.
Het allerbeste. Alles Gute.
Doe je ouders de groeten van me. Grüße Deine Eltern von mir.

Kijk voor meer vertalingen op: Google vertalen

Weetjes

 • Taal

  Duits

 • Hoofdstad

  Berlijn

 • Oppervlakte

  357.168 km²

 • Inwoners

  80,62 miljoen

 • Volkslied

  Das Lied der Deutschen

 • Munteenheid

  Euro

Boek nu een reis