Algemeen


Etniciteit

Landscapes & Nature

De bevolking bestaat voor het grootste deel uit etnische Grieken. De grootste expliciet erkende minderheid is de moslimminderheid van
Griekenland waartoe Albanezen, Turken en Bulgaren (Pomaken) gerekend worden. Zij wonen vooral in het noorden van het land. Daarnaast zijn er kleinere erkende minderheden van Joden en Armeniërs. Tevens wonen er in Griekenland veel andere nationaliteiten, met name uit Europa, Noord-Afrika en het Midden-Oosten.

Religie
Volgens een onderzoek door Pew-Templeton woonden in 2010 in Griekenland in totaal 88,1% christenen.[5] De overgrote meerderheid van de Grieken behoort tot de Grieks-orthodoxe Kerk, die geen staatskerk is, maar vanwege haar historische betekenis krachtens de grondwet, die overigens wel voorziet in godsdienstvrijheid, een bevoorrechte positie inneemt.

De islam wordt door zowel een autochtone minderheid (de moslimminderheid van Griekenland) als door immigranten aangehangen. Ruim 5 procent van de inwoners van Griekenland is moslim. Andere religieuze minderheden zijn de Sefardische Joden, de katholieken, de Armeense christenen en verschillende kleine protestante gemeenschappen. Ongeveer 0,02% van de bevolking hangt het Hellenisme aan, een herleving van de Griekse mythologie.’

Bekende eilanden

Alonissos, Andros, Chios, Corfu, Egina, Evia, Ikaria, Kalymnos, Karpathos, Kefalonia, Kos, Kreta, Kythira, Lefkas, Leros, Lesbos, Limnos, Mykonos, Naxos, Paros, Patmos, Peloponnesos, Rhodos, Samos, Santorini, Skiathos, Skopelos, Thassos, Tinos en Zakynthos.

Tot Griekenland behoort de autonome monnikenstaat, het schiereiland Oros Athos
.

Boek nu een reis

Reizen


Vliegduur

circa 3 uur en 10 minuten

Reisdocumenten en visa

U moet altijd een geldig reisdocument bij u hebben als u reist binnen het Schengengebied. U valt namelijk onder de vreemdelingenwetgeving van het land waar u in verblijft of doorheen reist. U moet zich daarom kunnen legitimeren en over een geldig reisdocument beschikken.

Reis tips

  1. Denk er aan om op tijd te pinnen.
  2. Betaal zo veel mogelijk met een creditcard. Als dit mogelijk is.
  3. Huur een geldkluis bij de receptie van het hotel of de camping.
  4. Kijk goed naar uw reisverzekering.
  5. Kijk of u een omboekingsverzekering kunt afsluiten.

Boek nu een reis

Weer


Het klimaat van Griekenland

Het grootste deel van Griekenland heeft een mediterraan klimaat dat zich kenmerkt door zachte winters en droge warme zomers. In de hoger gelegen delen van het binnenland kunnen er in de winters periodes voorkomen van kou en winterse neerslag. In sommige delen van Griekenland is het zelfs mogelijk om te wintersporten.

Huidige weer

13°C
Athens
United States
Mon
7°C
Tue
5°C
Wed
15°C

Winters weer

Sneeuwval is gedurende de wintermaanden niet alleen mogelijk op het vasteland, zelfs het eiland Kreta krijgt soms te maken met een laag sneeuw. De hoofdstad Athene wordt in de wintermaanden zelfs regelmatig lam gelegd door zware sneeuwval. Het weer kan dan ook weer heel snel omslaan waarbij de temperatuur binnen één etmaal tot boven de 10 graden kan stijgen en alle sneeuw weer net zo snel laat verdwijnen als dat hij gekomen is. Op de eilanden is het ‘s winters vaak mild weer en liggen de temperaturen meestal tussen de 5 en 15 graden.

Neerslag

De meeste neerslag in Griekenland valt in de winterperiode die loopt van november tot en met maart. De meeste neerslag valt dan in het noordwesten van het vasteland en het zuiden van Kreta. Tijdens de zomermaanden valt er weinig regen in Griekenland en zijn langdurige periodes zonder neerslag meer regel dan uitzondering. Droogte is dan ook een probleem dat regelmatig voorkomt in Griekenland en waardoor er een verhoogde kans op bosbranden is.

Foto's

Taal

De Griekse taal is in Europa waarschijnlijk de oudste taal en wordt al ongeveer 4.000 jaar gesproken.
Vrijwel alle Grieken hebben Grieks als moedertaal. Pontische Grieken spreken vaak het Pontische dialect.

Mensen die tot de autochtone moslimminderheid behoren, spreken nog hun eigen taal, zoals het Turks, Bulgaars, Albanees of Romani. Romani wordt ook gesproken door christelijke Roma. Nabij de noordgrens wordt door sommigen Bulgaars of Slavisch-Macedonisch gesproken.

In de 20e eeuw zijn enkele minderheidstalen vrijwel verdwenen, door assimilatie met de Grieks-sprekende meerderheid. Dit geldt voor de talen van de Arvanieten en van de Vlachen. Ook het door de Sefardische Joden gesproken Ladino wordt weinig meer gesproken.

Begroeting

NL

Goedemorgen

καλημέρα
GR
Kaliemèra
NL

Goedemiddag

καλό απόγευμα
GR
Kaliespèra
NL

Goedenacht

καληνύχτα
GR
Kalieníechta

Handige zinnetjes

NL

Goedemorgen

ευχαριστώ
GR
Efgariestó

Kijk voor meer vertalingen op: Google vertalen