Algemeen


Cultuur

Oostenrijks verleden als Europese grootmacht en zijn culturele omgeving hebben een grote bijdrage geleverd aan de verschillende vormen van kunst die worden gegenereerd, met voorop de muziek. Oostenrijk is de geboorteplaats van vele bekende componisten zoals Joseph Haydn, Michael Haydn, Franz Liszt, Franz Schubert, Anton Bruckner, Johann Strauss sr. en Johann Strauss jr. en leden van de Tweede Weense School, zoals Arnold Schönberg, Anton Webern en Alban Berg. Wolfgang Amadeus Mozart werd geboren in het Salzburg, destijds een onafhankelijk keurvorstendom van het Heilige Roomse Rijk, maar wel één dat cultureel nauw verbonden was met Oostenrijk, en bracht van veel van zijn carrière door in Wenen.

Wenen is al lange tijd vooral een belangrijk centrum van muzikale vernieuwing. 18e- en 19e-eeuwse componisten werden naar de stad getrokken als gevolg van het beschermheerschap van de Habsburgers en maakten van Wenen de Europese hoofdstad van de klassieke muziek. Tijdens de barok werd de Oostenrijkse muziek beïnvloed door Slavische en Hongaarse folk.

De stad Wenen begon haar opkomst als een cultureel centrum in de vroege 16e eeuw dat werd opgebouwd rond instrumenten, waaronder de luit. De Duitse componist Ludwig van Beethoven bracht het grootste deel van zijn leven door in Wenen. Het huidige Oostenrijkse volkslied wordt toegeschreven aan Mozart en is na de Tweede Wereldoorlog gekozen als vervanger van het traditionele Oostenrijkse volkslied van Joseph Haydn.

Geografie
Oostenrijk is een binnenstaat, het heeft geen kustlijn. Wel heeft het land 2562 kilometer aan landgrenzen, aan de volgende acht landen: Duitsland (784 km), Italië (430 km), Hongarije (366 km), Tsjechië (362 km), Slovenië (330 km), Zwitserland (164 km), Slowakije (91 km) en Liechtenstein (35 km).
De Alpen strekken zich over een groot deel van Oostenrijk uit: driekwart van het land behoort tot dit berggebied. De hoogste berg in Oostenrijk is de Großglockner met 3797 meter. Andere hoge bergen zijn de Wildspitze (3768 m), de Weißkugel (3739 m), de Großvenediger (3674 m), de Hintere Schwärze (3628 m) en de Similaun (3606 m). In het oosten langs de Donau kenmerkt het landschap zich door glooiende heuvels en vlaktes. Het laagste punt van Oostenrijk is Hedwighof in Burgenland met 114 meter boven zeeniveau. Het natuurschoon van Tirol, Salzkammergut, Innsbruck, de Oostenrijkse Alpen, en de stad Salzburg en de aantrekkelijkheid van Wenen en andere culturele centra hebben Oostenrijk tot een belangrijk Europees toeristencentrum gemaakt.

De belangrijkste twee rivieren zijn de Donau en haar zijrivier de Inn. Evenals de Inn stromen ook de Isar, Enns en Traun rechtstreeks in de Donau. De Lech is een bekende zijrivier van de Donau. Het grootste meer is het Neusiedler Meer, dat zich bevindt op de grens met Hongarije en op een hoogte van 115 m.

Religie
Volgens de volkstelling van 2001 was in dat jaar 73,6% van de Oostenrijkers geregistreerd als katholiek. Daarnaast was 4,7% protestant (voornamelijk luthers), 4,2% moslim, hing 3,5% andere religies aan en had 12% geen religie.

De Katholieke Kerk telt in Oostenrijk twee kerkprovincies: de Kerkprovincie Salzburg (Aartsbisdom Salzburg en de bisdommen Feldkirch, Graz-Seckau, Gurk-Klagenfurt, Innsbruck) en de Kerkprovincie Wenen (Aartsbisdom Wenen en de bisdommen Eisenstadt, Linz, Sankt Pölten), één territoriale abdij onder rechtstreeks gezag van de Heilige Stoel (de Abdij Wettingen-Mehrerau) en het Militair Ordinariaat.

In 1933 werd de verhouding tussen de Katholieke Kerk en de staat geregeld in een concordaat. Dit concordaat werd buiten werking gesteld na de aansluiting bij Duitsland maar in 1957 in principe opnieuw erkend en daarna op verscheidene punten herzien en aangevuld.

Volgens meer recente statistieken van de Oostenrijkse Katholieke Kerk waren er 5,662 miljoen katholieken in 2005 Net als in andere landen in Europa daalt het aantal christenen, volgens de Oostenrijkse Katholieke Kerk waren er in 2009 nog 5,53 miljoen katholieken terwijl er 8 jaar eerder in 2001 nog bijna 400 duizend meer waren, een afname met 50 duizend per jaar. Ook in 2009 nam het aantal katholieken met circa 50 duizend af.

Bezienswaardigheden

Schloss Schönbrunn

Schloss Schönbrunn in Wenen is een van de belangrijkste culturele erfgoederen van Oostenrijk. Het is sinds de jaren 60 een van de drukstbezochte bezienswaardigheden in de hoofdstad. Het paleis ligt in het westen van de stad in de wijk Hietzing.

Slot Belvedere

Het Slot Belvedere is een barok paleizencomplex in Wenen dat door Johann Lukas von Hildebrandt werd ontworpen voor Eugenius van Savoye. Het bestaat uit het Obere Belvedere en het wat oudere Untere Belvedere, die worden verbonden door een tuin.

Stephansdom

De Stephansdom is een rooms-katholieke kathedraal en tevens de zetel van de aartsbisschop van het Oostenrijkse aartsbisdom Wenen, in de hoofdstad Wenen. De dom is 107 meter lang en 34 meter breed en is de grootste kathedraal van het land.

Kunsthistorisches Museum

Het Kunsthistorisches Museum in Wenen is een van de belangrijkste musea ter wereld voor Europese schilderkunst. Meer dan anderhalf miljoen mensen bezoeken het jaarlijks. Het werd in 1891 geopend. In de wandelgangen wordt het vaak ΚΗM genoemd.

Tiergarten Schönbrunn

Tiergarten Schönbrunn geldt als de oudste nog bestaande dierentuin ter wereld. De dierentuin is opgericht in 1752 en bevindt zich in de tuinen van het voormalig keizerlijk paleis Schönbrunn in Wenen.

Albertina

De Albertina is een museum annex prentenkabinet in het paleis Erzherzog Albrecht in de Oostenrijkse hoofdstad Wenen.

Reizen


Vliegduur
Afstand (Amsterdam – Wenen): 936 km
Vliegduur: circa 1 uur en 50 minuten

Reisdocumenten en Visa
Voor al uw reizen naar het buitenland heeft u een geldig reisdocument nodig. Daarnaast heeft u voor bepaalde landen ook een visum nodig. Meer informatie over reisdocumenten en visa kunt u krijgen bij de ambassade van de Verenigde Staten in Den Haag. Vraag na welke documenten u nodig heeft en aan welke eisen deze moeten voldoen.

Reis tips
Een aantal handige reistips

 1. Denk er aan om op tijd te pinnen.
 2. Betaal zo veel mogelijk met een creditcard. Als dit mogelijk is.
 3. Huur een geldkluis bij de receptie van het hotel of de camping.
 4. Kijk goed naar uw reisverzekering.
 5. Kijk of u een omboekingsverzekering kunt afsluiten.

Criminaliteit
Sommige delen van grote steden zijn onveilig. Vraag bij uw hotel om informatie. Blijf op hoofdwegen en goed verlichte parkeerplaatsen. Informeer voordat u een hotel gaat boeken of het hotel in een veilige buurt ligt.

Weer


Het klimaat van Oosterijk
Oostenrijk kent volgens het Köppen-systeem drie verschillende klimaten. De hoogste gebieden in onder andere Tirol en Vorarlberg hebben een hooggebergteklimaat (type EH) en de lagergelegen delen een gematigd landklimaat (type Dfb). De overgangsgebieden tussen deze twee klimaatzones hebben een koud landklimaat met koude winters en vrij koele zomers.
Dat Oostenrijk een landklimaat heeft en vrijwel geen invloed heeft van de zee is te merken aan het grimmige karakter van het weer. Het weerbeeld kan binnen één of enkele dagen totaal omslaan en ook binnen het land zelf kunnen er op hetzelfde moment vrij grote verschillen in weertype en temperatuur voorkomen. Vooral de Alpengebieden zijn hier zeer vatbaar voor en zelfs per berg of zijde van een berg kunnen er grote verschillen voorkomen.

Huidige weer

2°C
Vienna
Austria
Mon
7°C
Tue
10°C
Wed
6°C

Zomer in Oosterijk
De zomers in Oostenrijk zijn gemiddeld warmer dan bij ons. Zelfs in de middelhoge berggebieden is het dan op veel dagen aangenaam warm en vrij zonnig. Op hoogtes van 1800-2000 meter en hoger zijn zomerse temperaturen zeer zeldzaam. Hier stijgen de temperaturen ‘s zomers niet zo ver als in de lagere gebieden. Er is een redelijke kans op neerslag, vooral in het zuiden en westen van Oostenrijk. In de berggebieden gaat regen dan regelmatig gepaard met onweer waarbij het in de dalen soms flink kan spoken en er bij pittige buien sprake kan zijn van grote hoeveelheden regen binnen vrij korte tijd. De meeste regen valt aan de noordzijde van de Alpen waar de depressies vanaf de Noordzee en Atlantische Oceaan opgevangen worden.
Vanwege de hoeveelheden neerslag die in de zomer vallen kwalificeert het relatief warme en droge oosten van het land zich niet voor een mediterraan klimaat.

Winter in Oosterijk
De wintermaanden staan in Oostenrijk vrijwel geheel in het teken van wintersport. Grote delen van het land zijn dan bedekt door een flinke laag sneeuw en dankzij de veelal uitstekende weercondities voor allerlei wintersporten is het land één van de populairste skibestemmingen ter wereld. Wintersport in Oostenrijk is dan ook voor veel skiliefhebbers een topvakantie om te boeken.
In de winter valt vrijwel alle neerslag in de vorm van sneeuw, alleen in de allerlaagste delen van Oostenrijk kan het regenen bij temperaturen boven het vriespunt. De hoogste bergtoppen (boven ruim drieduizend meter) hebben eeuwige sneeuw. Deze toppen zien het hele jaar door wit van de sneeuw.

Andere wintersportplaatsen vind je in de regio’s Süd-Tirol, Aosta en in mindere mate Torino en Belluno. Omdat de reistijd met de bus en auto naar Italië enkele uren langer is dan naar de populaire gebieden in Oostenrijk en Frankrijk, is Italië minder populair als wintersportbestemming onder Nederlanders. Een gemiste kans, want de gebieden zijn prachtig, de sneeuw is vaak van uitstekende kwaliteit en het Italiaanse eten is natuurlijk voortreffelijk. Wintersport in Italië is daarom vooral populair onder levensgenieters die naast het skiën ook nog willen profiteren van de uitstekende Italiaanse keuken.

Het wintersportseizoen loopt in Italië van december tot en met maart, hoewel er zeker plekken zijn waar je al eerder zou kunnen skiën en op sommige locaties kun je tot het einde van het voorjaar op de lange latten staan.

Foto's

Taal

Begroetingen

Hallo Hallo
Hoi Tag
Goedendag Guten Tag
Goedemorgen Guten Morgen
Goedenavond Guten Abend
Goedenacht Gute Nacht
Welkom willkommen
Hoe heet je? Wie heißt du?
Ik heet… Ich heiße…
Aangenaam kennis te maken Angenehm Sie kennen zu lernen

Een gesprek voeren

Hallo Hallo
Hoi Tag
Goedendag Guten Tag
Goedemorgen Guten Morgen
Goedenavond Guten Abend
Goedenacht Gute Nacht
Welkom willkommen
Hoe heet je? Wie heißt du?
Ik heet… Ich heiße…
Aangenaam kennis te maken Angenehm Sie kennen zu lernen

Afscheid nemen

Tot ziens. Auf Wiedersehen!
Dag. Tschüss.
Vaarwel. Lebt wohl.
Goede reis! Gute Reise!
Prettige dag verder! Schönen Tag noch!

Kijk voor meer vertalingen op: Google vertalen

Weetjes

 • Taal

  Duits

 • Hoofdstad

  Wenen

 • Oppervlakte

  83.855 km²

 • Inwoners

  8,474 miljoen

 • Volkslied

  Land der Berge

 • Munteenheid

  Euro

Boek nu een reis