Algemeen


Cultuur

Voor de Byzantijnse tijd kende Anatolië onder Grieks en Romeins bestuur al een rijke literaire traditie van filosofen, poëten, wetenschappers en politici die literaire werken nalieten. Met het verval van het Romeinse Rijk nam ook de geletterdheid van de Anatolische bevolking drastisch af. Toch bleven de wetenschappen in het Byzantijnse rijk onderwezen worden in de Universiteit van Constantinopel en de universiteit van Trebizonde. In de Byzantijnse, Arabische, en later de Osmaanse wereld verschenen met enige regelmaat wel wetenschappelijke publicaties, die vaak verdere uitwerkingen bevatten van wiskundige of filosofische vraagstukken uit werken uit de oudheid. Pas met de Renaissance worden deze werken in grotere aantallen weer beschikbaar in het Westen.

Ongeletterdheid in een groot deel van het Byzantijnse en later het Ottomaanse Rijk (op de west- en noordkust van Anatolië na) belette de ontwikkeling van een bloeiende volksliteratuur tot aan het begin van de 20e eeuw. Tot die periode bestonden er grofweg twee stromingen binnen de Turkse literatuur. De eerste bestond uit de verhalende (mondeling overgedragen) volkslegendes en mythes zoals het Kirgizische epos Manas, en bekende volkslegenden van Nasreddin Hodja, Köroğlu en Dede Korkut. Daarnaast bestond er de geschreven poëzie van de Turks- en Perzischtalige bovenklasse, die zich sinds de 9e eeuw had ontwikkeld in Centraal-Azië en Perzië. Veel literatuur in Anatolië werd tot in de 16e eeuw in het Perzisch opgesteld, een traditie die ook veel Turkse heersers navolgden. In de Ottomaanse en Safavidische rijken werd echter in de 16e en 17e eeuw ook veel divan-poëzie in het Osmaans of Azerbeidzjaans geschreven. Deze werken kennen een grote invloed van het soefisme, een mystieke spirituele islamitische stroming die zeer belangrijk is geweest voor de vorming van de huidige Turkse en Iraanse maatschappij.

Geografie
Turkije heeft een oppervlakte van 783.562 km². De Turkse grens heeft een totale lengte van 2627 km, waarvan met Armenië 268 km, Azerbeidzjan 9 km, Bulgarije 240 km, Georgië 252 km, Griekenland 206 km, Iran 499 km, Irak 331 km, Syrië 822 km. De kustlijn is 7200 km lang. Het hoogste punt van Turkije is de berg Ararat, met een hoogte van 5165 m.
De hoofdstad Ankara telt 4,1 miljoen inwoners en is daarmee de op een na grootste stad van Turkije; alleen Istanboel met 12,5 miljoen inwoners is groter. Andere steden met meer dan 1 miljoen inwoners zijn İzmir (3,1 miljoen), Bursa (2,1 miljoen) en Adana (1,6 miljoen).

Religie
Turkije heeft de staatsgodsdienst afgeschaft in 1928. Islamitische wetgeving was echter al grotendeels afgeschaft tijdens de Tanzimat-periode halverwege de 19e eeuw. Vanwege het seculiere karakter van de Turkse staat is in de Turkse grondwet geen verwijzing naar moslims of islam opgenomen. Tevens is er sprake van een controle van de staat over de officiële vorm van islam. Het daartoe al in 1924 in het leven geroepen staatsorgaan is het Directoraat van Godsdienstzaken (Diyanet İşleri Başkanlığı). Personen in overheidsdienst mogen geen uiterlijke religieuze kenmerken tonen. Zo zijn bijvoorbeeld hoofddoeken voor vrouwelijke werknemers in overheidsgebouwen verboden. Sinds 1982 is godsdienstig onderwijs wettelijk onder supervisie en controle van de staat.[43] In Turkije worden door de christelijke en alevitische minderheden vaak problemen ervaren bij het uitoefenen van hun geloof.[44][45] Turkije behoort tot de landen die missionering belemmeren.

Het percentage niet-moslims in Turkije daalde van 19% in 1914 tot 2,5% in 1927[46], als gevolg van de Armeense genocide, de bevolkingsuitwisseling tussen Griekenland en Turkije, en de emigratie van niet-moslims (zoals Levantijnen, Grieken, Armeniërs en Joden) naar het buitenland (voornamelijk in Europa en de Amerika’s) die daadwerkelijk begon in de late 19e eeuw, in het bijzonder tijdens de Eerste Wereldoorlog en na de Turkse Onafhankelijkheidsoorlog.

Bezienswaardigheden

Berlijnse Muur

Onder de Berlijnse Muur verstaat men een tot 100 meter brede constructie van opeenvolgende obstakels die van 13 augustus 1961 tot 9 november 1989 West- en Oost-Berlijn van elkaar scheidde.

Slot Neuschwanstein

Neuschwanstein in Beieren is een kasteel in het dorp Hohenschwangau in de gemeente Schwangau bij Füssen in de Allgäu, gebouwd in de tweede helft van de 19e eeuw in opdracht van koning Ludwig of Lodewijk II van Beieren.

Dom van Keulen

De dom van Keulen is een gotische kathedraal in het centrum van de Duitse stad Keulen. Het is de hoofdkerk van het aartsbisdom Keulen. Daarnaast is het de grootste kathedraal in Duitsland en tevens een van de grootste in heel Europa.

Rijksdaggebouw

Het Rijksdaggebouw, is het Duitse parlementsgebouw in de hoofdstad Berlijn aan het Platz der Republik. Het gebouw dateert van 1894. Tot 1933 zetelde hier de Rijksdag, een voorganger van het huidige parlement, de Bondsdag.

Zugspitze

De Zugspitze is met 2962 meter hoogte de hoogste berg van Duitsland en ligt in Zuid-Beieren, op de grens tussen Duitsland en Oostenrijk.

Europa-Park

Europa-Park is het grootste attractiepark van Duitsland. Het park bevindt zich in Rust, ongeveer 35 kilometer ten noorden van Freiburg en ongeveer 50 km ten zuiden van Straatsburg Europa-Park is na …

Reizen


Vliegduur
Afstand (Amsterdam – Ankara): 2.539 km
Vliegduur: circa 3 uur en 30 minuten

Reisdocumenten en Visa
Voor al uw reizen naar het buitenland heeft u een geldig reisdocument nodig. Daarnaast heeft u voor bepaalde landen ook een visum nodig. Meer informatie over reisdocumenten en visa kunt u krijgen bij de ambassade van de Verenigde Staten in Den Haag. Vraag na welke documenten u nodig heeft en aan welke eisen deze moeten voldoen.

Reis tips
Een aantal handige reistips

 1. Denk er aan om op tijd te pinnen.
 2. Betaal zo veel mogelijk met een creditcard. Als dit mogelijk is.
 3. Huur een geldkluis bij de receptie van het hotel of de camping.
 4. Kijk goed naar uw reisverzekering.
 5. Kijk of u een omboekingsverzekering kunt afsluiten.

Criminaliteit
Sommige delen van grote steden zijn onveilig. Vraag bij uw hotel om informatie. Blijf op hoofdwegen en goed verlichte parkeerplaatsen. Informeer voordat u een hotel gaat boeken of het hotel in een veilige buurt ligt.

Weer


Het klimaat van Turkije
Turkije heeft drie verschillende klimaatzones. Langs de kusten heerst een mediterraan ofwel zeeklimaat (type Cs volgens het Köppensysteem) met milde winters, warme zomers en weinig neerslag in de zomermaanden. Het oostelijke deel van het land heeft een gematigd landklimaat (type Df) met neerslag in alle jaargetijden en centraal Turkije heeft een steppeklimaat (Bs) met relatief weinig neerslag op jaarbasis, vrij koele winters en warme zomers.
De informatie die op deze pagina staat is algemene klimaatinfo over Turkije. Op de pagina’s met klimaat informatie per stad, dorp of streek staat uitgebreide informatie voor die specifieke plaats met de bijbehorende cijfers en statistieken.

Huidige weer

-1°C
Ankara
Turkey
Mon
9°C
Tue
8°C
Wed
8°C

Winters weer
Wie bij Turkije denkt aan zon, zee en strand heeft daar gelijk in als het gaat om de zomermaanden. In de winter kan het ook in Turkije sneeuwen en vriezen. Vooral in de berggebieden kan het flink raak zijn met lage temperaturen en veel sneeuwval. Er zijn gebieden waar de sneeuw maandenlang blijft liggen. Hierdoor is het ook in Turkije mogelijk om de ski’s aan te binden en te genieten van een wintersportvakantie. Op sommige bergtoppen blijft de sneeuw het hele jaar liggen. Deze bergen bevinden zich helemaal in het oosten van Turkije, tegen de grens met Armenië aan. Op hoogtes van vier tot ruim vijf kilometer stijgen de temperaturen zelden boven het vriespunt uit. In deze periode kun je ook je voordeel doen met de vele aanbiedingen van last minute reizen naar Turkije.
Niet alleen in de bergen kan het winters zijn, ook het gunstiger gelegen Istanbul wordt in de winter wel eens lam gelegd door sneeuwval. De hoofdstad Ankara heeft vrijwel elke winter wel met dit verschijnsel te maken. Langs de Middellandse Zeekusten is de kans op een witte laag vrijwel te verwaarlozen.

Neerslag
De meeste neerslag valt in Turkije in de wintermaanden. In het Lycië-gebergte ten oosten van populaire badplaatsen als Antalya, Belek en Side is het erg nat in de periode november tot en met maart. In dit gebied valt op jaarbasis zo’n tweeduizend millimeter regen waarvan ruim driekwart in die periode valt.
Op de Centraal Anatolische hoogvlakte, tussen de bergketens in, heerst een steppeklimaat en is het flink droger dan in de rest van Turkije, voornamelijk omdat neerslaggebieden door de bergen dit deel van Aziatisch Turkije vrijwel niet kunnen bereiken. Op jaarbasis valt hier slechts zo’n 300 tot 450 millimeter neerslag en is ook de relatieve luchtvochtigheid lager dan in andere delen van het land. Het oosten en zuidoosten hebben jaarlijks zo’n 1200 tot 1600 mm neerslag die in de wintermaanden grotendeels in de vorm van sneeuw valt. Deze gebieden behoren daarmee tot de nattere plekken van Turkije.

Foto's

Taal

Begroetingen

Hallo merhaba
Hoi selam
Goedendag iyi günler
Goedemorgen günaydın
Goedenavond iyi akşamlar
Goedenacht iyi geceler
Welkom hoş geldiniz
Hoe heet je? isminiz nedir?
Ik heet… benim ismim …..
Aangenaam kennis te maken tanışmamıza sevindim

Een gesprek voeren

ja evet
nee hayır
alstublieft buyurun
bedankt teşekkür ederim
graag gedaan birşey değil
Hoe gaat het? nasılsın?
Goed, dank u iyiyim, teşekkür ederim
Het gaat wel idare eder
Het gaat niet zo goed pek iyi değilim
praten konuşmak
spreken konuşmak
zeggen demek
vertellen anlatmak
horen duymak
luisteren dinlemek

Afscheid nemen

tot ziens görüşmek üzere
vaarwel elveda
tot straks yakında görüşmek üzere
dag hoşçakal (degene die weggaat)
güle güle (degene die achterblijft)

Weetjes

 • Taal

  Turks

 • Hoofdstad

  Ankara

 • Oppervlakte

  783.562 km²

 • Inwoners

  74,93 miljoen

 • Volkslied

  Istiklâl Marsi

 • Munteenheid

  Turkse lira

Boek nu een reis